logika
kkk: Rozstrzygnac, czy jest to warunek konieczny, dostateczny, czy moze konieczny i dostateczny
(równowazny)
dla zdania:
liczbe n mozna przedstawic w postaci sumy dwóch kwadratów liczb naturalnych ( n≥1).
A− Liczba calkowita n≥1 podzielna przez 3
a− liczba n ktora da sie przedstawic w postaci sumy dwóch kwadratow liczb naturalnych (≥1)
22 paź 18:12
wredulus_pospolitus:
ale co tutaj jest tym warunkiem który masz rozstrzygnąć
22 paź 18:33
kkk: A
22 paź 18:35
wredulus_pospolitus:
1) na pewno nie jest to warunek konieczny:
n = 2 −−−> n = 1
2 + 1
2
2) więc odpada także konieczny i dostateczny
3) Skoro nie ma innych opcji ... to pozostaje nam, że jest to warunek dostateczny
(wystarczający), ale czy na pewno

Trza by było to wykazać
22 paź 18:38
wredulus_pospolitus:
no i mamy
n = 3 −−−> ni hu hu nie zapiszesz tego jako sumę kwadratów dwóch liczb naturalnych
22 paź 18:40