macierze - wyznacznik
m:
|−1 3 2 −4|
|4 2 3 1|
|2 4 7 −7|
|−1 2 3 4|
Dlaczego bez liczenia można stwierdzić, że wyznacznik jest równy zero?
22 paź 17:43
wredulus_pospolitus:
Najpierw POPRAWNIE przepisz przykład, później Ci pokażemy dlaczego
22 paź 18:31
m:
|−1 3 2 −4|
|4 −2 3 1|
|2 4 7 −7|
|−1 2 3 4|
22 paź 19:00
wredulus_pospolitus:
'bez liczenia' (po prostu patrząc i od razu widząc liniową zależność wektorów) się nie da.
Jednak trzeba trochę policzyć
22 paź 19:11
m: To jak to zrobić najszybciej?
Trzeba to normalnie policzyć(np. z Laplace'a) tyle, że wyznacznik będzie równy 0?
22 paź 19:45
znak: Możesz metodą Gaussa.
Ewentualnie dodawaj kolumny:
// dodajemy pierwszą kolumnę do innych tyle razy, aby pierwsze współrzędne były zerowe
−1 0 0 0
4 10 11 −15
2 10 11 −15
−1 −1 1 0
// dodajemy drugą kolumnę do trzeciej i czwartej
−1 0 0 0
4 10 1 −5
2 10 1 −5
−1 −1 0 −1
// dodajemy trzecią kolumnę do drugiej oraz czwartej
−1 0 0 0
4 0 1 0
2 0 1 0
−1 −1 0 −1
I jak się nigdzie nie pomyliłem, to już widać, że mamy dwa liniowo zależne wektory, a więc
wyznacznik macierzy jest równy 0.
22 paź 20:10
m: Czy jeżeli mamy taki sam wiersz i kolumnę, to wtedy działa liniowa zależność wektorów?
22 paź 21:18
wredulus_pospolitus:
jeżeli za pomocą przekształceń elementarnych możesz doprowadzić do tego że któryś wiersz bądź
kolumna będzie miała same 0 to wyznacznik jest równy 0
bo to znaczy wektory zapisane jako wiersze/kolumny są liniowo zależne.
22 paź 21:22
znak: Nie, jeśli mamy dwie takie same kolumny.
Wiersze też się nadadzą, bo:
−1 3 2 −4 −1 4 2 1
4 −2 3 1 3 −2 4 2
A = 2 4 7 −7, AT = 2 3 7 3
−1 2 3 4 −4 1 −7 4
Więc widzimy, że transponowanie to zamiana kolumn z wierszami. Ale det(A) = det(AT), innymi
słowy wyznacznik macierzy transponowanej jest równy wyznacznikowi macierzy. Stąd możemy
patrzeć na liniową (nie)zależność wektorów wierszowych lub kolumnowych − efekt będzie ten sam.
A co do takiego samego wiersza i wektorów − nie, a przynajmniej nie wiem nic o takim
twierdzeniu.
Zawsze więc patrzymy na liniową niezależność (lub też zależność) wektorów wierszowych lub
kolumnowych.
22 paź 21:29