Zosia: a) Oblicz wartość wyrażenia: sin 30°* cos 60°+ tg 45° * ctg 30°.
b) Zamień na stopnie : 2/3 π rad, 5 π rad.
c) Zamień na radiany : 150° , 36°.
Zad.2.
W trójkącie prostokątnym ABC dane są : długość przeciwprostokątnej IBCI=√146 cm oraz
długość przyprostokątnej IABI=5cm.
a) Oblicz długość drugiej przyprostokątnej .
b) Oblicz miary kątów ostrych trójkąta ( skorzystaj z tablic wartości funkcji
trygonometrycznych).
c) Długość wysokości trójkąta poprowadzonej na przeciwprostokątną oraz cosinus kąta jaki
tworzy ta wysokość z krótszą przyprostokątną.
20 lis 10:27
k0nrad:
a) sin 30°* cos 60°+ tg 45° * ctg 30° = (1/2) * (1/2) * 1 * √3 = √3 / 4
b) 2/3 π rad = (2/3)*180° = 120°
5 π rad = 5*180° = 900°
c) 150° = 5/6 π rad
36° = (1/5) π rad
zad. 2.
a)
z Pitagorasa:
|AC|2+ |AB|2 = |BC|2
|AC|2 = |BC|2 - |AB|2
|AC| = √146-25
|AC| = √121
|AC| = 11 cm
b) α = kąt CAB, β = kąt ABC, γ = kąt BCA
α = 90°
sinβ = |AC| / |BC|
sinβ = 11 / P{146}
sinβ ≈ 0,91
β = 66°
γ = 90° - β = 24°
c)
x - długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną
P = (1/2) * |AB| * |AC|
P = (1/2) * |BC| * x
|AB| * |AC| = |BC| * x
x = (|AB| * |AC|) / |BC|
x = (11 * 5 ) / √146
x ≈ 4,55 cm
y - kąt jaki tworzy ta wysokość z krótszą przyprostokątną.
cosy = x / |AB|
cosy = 4,55 / 5
cosy = 0,91
pozdrawiam
20 lis 14:15
k0nrad: literówka:
2 b)
...
sinβ = 11 / √146
...
20 lis 14:17