Granica jednostronna funkcji w punkcie
BoosterXS: | | −3x2+5x−2 | |
Wyznacz granicę lewostronną funkcji f(x) = |
| w punkcie xo = 1 |
| | x−1 | |
Δ=5
2 −4(−3)(−2) = 25 − 24 = 1
√Δ=1
| | −5−1 | | −5+1 | | 2 | |
x1 = |
| = 1 x2 = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
Po przekształceniu funkcji kwadratowej z licznika na postać iloczynową otrzymuję
| | 2 | |
lim f(x) = [−3(1− |
| )] = −1 |
| | 3 | |
x→1
−
W odpowiedziach granica tej funkcji wynosi 1, gdzie popełniam błąd? Podpowie ktoś?
22 paź 11:38
ICSP: −1
22 paź 11:40
BoosterXS: W takim razie kolejny błąd w Pazdro
22 paź 11:41
chichi: Pobierz sobie program GeoGebra albo jakikolwiek program do rysowania wykresów funkcji, po
wklepaniu wzoru funkcji zawsze możesz sprawdzić czy twoja odp. ma sens czy raczej ta, którą
podaje podręcznik. Zawsze to lepiej zrozumieć jak się "zobaczy". Pozdrawiam cieplutko
22 paź 11:47