matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Entropia
Kacper:
Niech X={x
1
, x
2
, . . . , x
N
}. Dla jakich N istnieje rozkład mający prefiksowe kody o średniej długości równej entropii?
22 paź 01:35
a7:
z tego, co zrozumiałam najbliżej można się znaleźć o jeden bit do entropii str 35 w linku
http://www.ii.uni.wroc.pl/~tju/KodWiecz06/KodWiecz06-Wyklad01.ppt
22 paź 02:09
a7:
jeszcze taki link znalazłam, może będzie przydatny...
http://ww2.ii.uj.edu.pl/~smieja/teaching/ti/3.pdf
22 paź 02:13
a7:
może warto poszukać a Asymetric Numeral Systems, bo to nowe podejście w tej dziedzinie
http://wms.mat.agh.edu.pl/~gora/seminarpol/streszczenia/jduda.pdf
https://pl.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_Numeral_Systems
22 paź 02:20
a7:
np. dla N=1 H=0 S(K)=−log1=0 (?)
22 paź 02:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick