Równanie różniczkowe
Szkolniak: Piszę w celu sprawdzenia poprawności rozwiązania, bo wynik dosyć ciekawy.
| | dy | | dy | |
Równanie: |
| =2xy2−x2 |
| |
| | dx | | dx | |
Jest to równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych i dochodzę do momentu, gdzie równanie
| | dy | | 2x | |
wygląda tak: |
| = |
| dx |
| | 2y2 | | x2+1 | |
Całkuję obustronnie:
| | 1 | |
1=2y(−ln|x2+1|−C) ⇒ y= |
| |
| | −2[ln(x2+1)+C] | |
Jest ok?
21 paź 23:38
jc: ok
Gdzieś gubi się rozwiązanie: y=0.
21 paź 23:42
Szkolniak: | | 1 | |
Masz na myśli, że przy linijce z ' |
| ' powinienem dopisać założenie y≠0? |
| | 2y | |
21 paź 23:47
22 paź 00:34
Szkolniak: Rzeczywiście Mila, poprawione, dziękuję!
22 paź 18:10