nierówności
jc: Czy to trudne zadanie?
Wykaż nierówności:
21 paź 23:07
a7: chyba chodzi o indukcję, takie najprostsze to ono nie jest....
21 paź 23:20
jc: Tak, chyba chodzi o indukcję.
21 paź 23:26
a7: dla n=1 2=2=2
dla n=2 4
√2≤6≤8
dla n=3 32
√3/3≤30≤32
| | 2k+1(1*3*5*......*2*(k+1)−1) | |
= |
| !} |
| | k+1 | |
czyli
| 2k*2k+1 | | 2k+1(1*3*5*......*2*(k+1)−1) | |
| ≤ |
| ≤2k*2k+1 |
| √k+1 | | (k+1)! | |
| 2k | | 3*5*7*.......2k+1 | |
| ≤ |
| ≤2k |
| √k+1 | | (k+1)! | |
czy to jest dobry trop?
22 paź 00:03
a7: teraz rozbijamy tę nierówność na dwa oddzielne dowody
najpierw
| 3*5*7*......*(2k+1) | |
| ≤2k |
| (k+1)! | |
3*5*7*......*(2k+1)≤2
k*(k+1)!
3*5*7*......*(2k+1)≤2
k*(1*3*5*7*.....*(k+1))*(2*4*6*8*10......*k)
3*5*7*......*(k+1)*(k+3)*(k+5)*........(2k+1) ≤
2
k*(1*3*5*7*.....*(k+1))*2*(2*2)*(2*3)*(2*4)*.........*2*k/2)
?
22 paź 00:45
jc: Trochę się skomplikowało ...
I co dalej?
22 paź 09:18
wredulus_pospolitus:
1)
n = 1
2)
n = k
3)
n= k+1
| | | | k | | | | 2k+1 | |
= (**) = 2* | *( |
| + 1) = | *2 |
| |
| | | k+1 | | | k+1 | |
i teraz
| | 2k+1 | | 4k | | 2k+1 | | 4k | | 2(k+1) | |
*2 |
| ≤ z (2) ≤ |
| *2 |
| ≤ |
| *2 |
| = |
| | k | | 2 | | k+1 | | 2 | | k+1 | |
| | 2k+1 | | 4k | | 2k+1 | |
*2 |
| ≥ z (2) ≥ |
| *2 |
| = |
| | k | | 2√k | | k+1 | |
| | 4k+1 | | √k+1 | | 2k+1 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | 2√k+1 | | 2√k | | k+1 | |
| | 4k+1 | | k+0.5 | | 4k+1 | |
= |
| * |
| ≥ (***) ≥ |
| * 1 |
| | 2√k+1 | | √k*√k+1 | | 2√k+1 | |
Uwaga **
| | (2k)! | | (2k)! | | k | | | | k | |
= |
| = |
| * |
| = | * |
| |
| | (k−1)!*(k+1)! | | k!*k! | | k+1 | | | k+1 | |
Uwaga ***
x
2 ≥ (x−a)*(x+a) (w naszym przypadku x = k + 0.5 ; a = 0.5)
A i zastosowałem własności dwumianu Newtona:
oraz:
22 paź 09:20
wredulus_pospolitus:
tak chyba troszeczkę prościej będzie
22 paź 09:21
wredulus_pospolitus:
poprawka do pierwszego wyrażenia po 'i teraz'
| | | | 2k+1 | |
oczywiście winno być: | *2 |
| |
| | | k+1 | |
tak samo przy drugiej nierówności (kopiowałem, więc błąd w zapisie się powielił)
22 paź 09:23
jc: Czyli nie takie straszne zadanie.
A teraz dodatkowe zadanie.
| | | |
Obliczyć granicę ciągu | 1/n. |
| | |
| | | |
Słownie: n−ty pierwiastek z | . |
| | |
22 paź 10:57
wredulus_pospolitus:
Ja bym to zrobił tak:
wiemy, że:
| | | | 1 | | | |
∑i | = 22n −−−> |
| *22n ≤ | ≤ 22n |
| | | 2n | | |
więc:
lim (2
2n−1)
1/n = 2
2 = 4
| | 1 | |
lim ( |
| *22n)1/n = 1*22 = 4 |
| | 2n | |
zatem:
Ewentualnie jeszcze pozostaje wykazanie granicy lim
n√1/n = 1
22 paź 13:57
jc: Bardzo ładnie

dowolny wyraz sumy ≤ suma wyrazów
średni wyraz ≤ największy wyraz
22 paź 14:33
wredulus_pospolitus:
Co oczywiście nie jest niczym szczególnie trudnym
(1/n)1/n = eln(1/n) /n 'szpitalem go' i mamy −> e0 = 1
22 paź 14:35