zespolone
hubik: Hej, mam pytanie co do liczb zespolonych
Mam takie równanie:
x4−i=0
No to robię
x4 = i
x1 = −4√i
x2 = 4√−i
x3 = −√i
x4 = i34
Ale podobno to zła odpowiedź i poprawna jest to 8√−1, stąd pytanie. Dlaczego? XD
21 paź 22:06
ICSP: 8√−1 ma 8 elementów kiedy x4 − i = 0 ma tylko 4 rozwiązania.
21 paź 22:11
hubik: No tak, tylko dlaczego ma być 8 a nie 4?
21 paź 22:17
ICSP: ma być 4.
21 paź 22:26
hubik: Czyli moja odpowiedź jest dobra? XDD
21 paź 22:36
ABC:
jeśli coś jest rozwiązaniem równania x4=i to jest rozwiązaniem równania x8=−1 , ale
odwrotnie być nie musi
21 paź 22:41
Mila:
x
4−i=0⇔
| | 1+i | | 1+i | |
x2= |
| lub x2=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | 1+i | | −(1+i) | |
x2=√2* |
| lub x2=√2* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
x2= |
| +i* |
| lub x2=i2*( |
| +i* |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
rozwiązuj dalej sam
21 paź 22:50
jc:

Rozwiązania równania x
4=i leżą w wierzchołkach kwadratu.
punkt w pierwszej ćwiartce = cos π/8 + i sin π/8
pozostałe rozwiązania uzyskasz mnożą rozwiązanie z pierwszej ćwiartki przez i, −1, −i.
cos π/8 =
√ (1 + 1/√2)/2
sin π/8 =
√ (1 − 1/√2)/2
21 paź 23:02