ograniczenie
hania: czy moze ktos mi wyjasnic czemu moge w taki sposob policzyc ograniczenie gorne ciagu
wzor ciagu
an= 3n3n+2
i mam takie rozwiazanie
3n3n+2<3n+23n+2=1
21 paź 21:18
hania: nie wiem dlaczego sie tak zle edytowalo
an={3n}{3n+2}
{3n}{3n+2}<{3n+2}{3n+2}=1
21 paź 21:19
21 paź 21:20
hania: czy ktos moze mi wyjasnic taka metode rozwiazywania tego?
jedynie to policzylabym granice a nie jakos 2 wstawiala
21 paź 21:21
znak: | | 3n | | 3n + 2 − 2 | | 3n + 2 | | 2 | |
an = |
| = |
| = |
| − |
| = |
| | 3n + 2 | | 3n + 2 | | 3n + 2 | | 3n + 2 | |
| | 2 | |
Stąd ciąg an jest ograniczony z góry przez 1, bo limn → ∞ − |
| = 0 |
| | 3n + 2 | |
21 paź 21:24
hania: a ta nierownosc ktora ja zapisalam, bo tak rozwiazal cwiczeniowiec i nie moge zrozumiec czemu
21 paź 21:27
znak: A jak zwiększysz licznik jakiegoś ułamka, to będzie on większy czy mniejszy od swojej
pierwotnej postaci?
21 paź 21:29
hania: no wiekszy, ale czemu jakby odrazu sb dodał 2 niczego nie liczac, przeciez moglo byc np lepsze
ograniczenie z gory
21 paź 21:32
hania: czysto teoretycznie nie rozumiem czemu to jest sposob na udowodnienie ze jest to najlepsze
ogranniczenie z gory
21 paź 21:33
hania: bo ze jakims ograniczeniem jest to rozumiem
21 paź 21:33
znak: Bo wybieramy zawsze najmniejsze z ograniczeń górnych, a nie dowolne. Co Ci z informacji, że
21 paź 21:40
patryk: czy bylby ktos w stanie mi to wytlumaczyc bo nie rozumiem sposobu obliczania tego i tego
podanego przez uzytkownika znak i tego podanego przez mojego cwiczeniowca
24 paź 16:55
ite: a jaki sposób podał Twój ćwiczeniowiec?
24 paź 17:01
hania: to zapytanie bylo dalej ode mnie Hanki tylko nie zauwazylam ze mojo brat korzystal z forum i
nie zmianilam nazwy
jakby nie rozumiem tego ze on dodal do licznika 2 i uwaza ze jest to udowodnione, rozumiem ze
dazyl do chyba granicy tego wyrazenia
24 paź 17:35
hania: to zapytanie bylo dalej ode mnie Hanki tylko nie zauwazylam ze mojo brat korzystal z forum i
nie zmianilam nazwy
jakby nie rozumiem tego ze on dodal do licznika 2 i uwaza ze jest to udowodnione, rozumiem ze
dazyl do chyba granicy tego wyrazenia
24 paź 17:35
ABC:
jeżeli twój ćwiczeniowiec chciał udowodnić że 1 jest ograniczeniam górnym to jego wnioskowanie
jest poprawne
inna sprawa jeśli miał to być dowód że jest to NAJMNIEJSZE ograniczenie górne
24 paź 17:38
jc:
Żadna liczba a mniejsza od 1 nie jest górnym ograniczeniem.
| | 1 | |
Aby to zobaczyć wystarczy wziąć n > |
| . |
| | 1−a | |
Dla takiego n
| 3n | | 2 | | 2 | | 1 | |
| =1 − |
| > 1 − |
| > 1 − |
| > 1 − (1−a) = a |
| 3n+2 | | 3n+2 | | 3n | | n | |
24 paź 18:06