Potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu notatek
Marcin: Czy mógłby mi ktoś pomóc rozszyfrować niektóre dane? Otrzymałem taki zapis notatek i niestety
nie potrafię się domyślić o co chodzi w niektórych kwestiach.
https://i.imgur.com/p1lLyGi.png
a) Tutaj wszystko widzę, tylko co to jest to 1 0 1 0

?
b) P(x=xi)=pi ?
c) czy to jest znak sigma?
d) (xi − co to za znak? co on oznacza?)
2
e) to samo co wyżej
f) E'('(X−E(X)
2) co oznacza E i co oznaczają dwa primy?
g) totalnie nie wiem co tam może być
h) również jak wyżej
i) jw.
j) jw.
k) jw.
l) czy to będzie gamma?
21 paź 20:31
a7:
a. chodzi chyba o to, że zmienna y przyjmuje wartość zero dla np. liczby parzystej a 1 dla
liczby nieparzystej
b. P(X=xi)=pi
c.tak (małe sigma)
g. P(X≤d/ ...)=0,2
i.∫ba f(x)dx (całka z f(x)) po dx)
l. (?)srednia, odchylenie standardowe >0
21 paź 20:49
a7: a może możesz to jeszcze powiększyć, zrobić ostre zdjęcie z bliska, bo mój crtl+ już bardziej
powiększyć nie chce i po prostu nie widzę
21 paź 21:10
a7: f. te dwa primy to równa się od tego, co jest na górze, a ten wzór to wzór na wariancję
E(X−E(X)2)
21 paź 21:12
a7: f. poprawka , ten wzór to E((X−E(X))2)
21 paź 21:42
a7: d. X to zmienna , x1, x2...... wartości tej zmiennej dla i=1,2,3,4.....
np w rzucie kostką zmienną jest ilość wyrzuconych oczek
x1=1 p1=1/6
x2=2 p2=1/6
.....
21 paź 21:58
a7: e. μ=E(X) wartość oczekiwana
h. ∫∞−∞f(x)dx
l. μ(?) średnia, σ−odchylenie standardowe>0
21 paź 22:07
a7: | | 1 | | −(x−μ)2 | |
k. wzór na funkcję gęstości rozkładu normalnego f(x)= |
| σ*e{ |
| } |
| | 2π | | 2σ2 | |
21 paź 22:23
a7: | | 1 | |
k. poprawka f(x)= |
| *e...... |
| | √2πσ | |
21 paź 22:25
Marcin: Dzięki bardzo ale jeszcze kilka rzeczy
i) na górze symbolu całki jest b a na dole a?
j) co w tym punkcie?
Niestety nie mogę już tego powiększyć, dałem najlepszą jakość jaką tylko mogłem
23 paź 17:47
a7: i) moim zdaniem tak
j) nie wiem
23 paź 18:13