przszę o rozwiązanie
anna: zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) =− x3 +3x −2 i narysuj wykres
1) Df =R
2) f,(x) = −3x2 +3
21 paź 17:11
wredulus_pospolitus:
zanim pochodna to:
2) parzystość / nieparzystość funkcji
3) granice w nieskończonościach −−− czyli − czy są asymptoty
i teraz
4) pochodna
5) monotoniczność na podstawie pochodnej
6) ekstrema lokalne na podstawie pochodnej
7) druga pochodna
8) punkty przegięcia na podstawie drugiej pochodnej
9) wklęsłość/wypukłość na podstawie drugiej pochodnej
10) wyznaczasz wartości funkcji dla x'ów z punktów (6) i (8) oraz wyznaczasz współrzędne
przecięcia funkcji z osiami OX i OY
11) zbierasz to w całość i rysujesz
21 paź 17:29
anna: w liceum nie ma drugiej pochodnej
21 paź 17:38
Jerzy:
To sobie daruj drugą pochodną,a gwoli ciekawości,druga pochodna, to pochodna pierwszej
pochodnej.
21 paź 17:55
anna: jak wygląda wykres tej funkcji
21 paź 18:24
a7:
21 paź 18:44
anna: dziękuję
21 paź 18:55