matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoglby mi ktos? bardzo prosze
patryk:
x−2
wyznacz funkcje odwrotną f(x)=
x+3
21 paź 15:50
ICSP:
x − 2
x + 3 − 5
5
y =
=
= 1 −
x + 3
x + 3
x + 3
5
= 1 − y
x + 3
x + 3
1
=
5
1 − y
5
x + 3 =
1 − y
2 + 3y
x =
1 − y
2 + 3x
f
−1
(x) =
1 − x
21 paź 15:53
Jerzy:
Ustal dziedzinę. y*(x + 3) = x − 2 yx +3y = x − 2 yx − x = − 2 − 3y x(y − 1) = − (3y + 2)
3y + 2
x = −
y − 1
3x + 2
f
−1
(x) = −
x − 1
21 paź 15:54
patryk:
dziekuje
21 paź 15:55