Trygonometria . Proszę pomocy
Hubert:
3 pierwiastek z 3
Sin α= − α∊(90,180), Cosβ = −. α∊(270,360). Oblicz sin(α−β), cos(,α+β), tg(α+β)
7. 3
21 paź 12:46
chichi: sin2δ+cos2δ=1, obliczyć pozostałe wartości f. tryg. (z uwagą na znak tychże funkcji w
odpowiednich ćwiartkach) i zastosować wzory z tablic na sin(α−β) itd.
21 paź 12:52
Hubert: To mi nic nie mówi 😅
21 paź 12:55
Hubert:
Obliczyłem tg wyszedł mi 3 * pierwiastek z 3 przez 7 i chciałem obliczyć sin (a−b) ale nie wiem
z kad wzisasc sinus b
21 paź 13:14
chichi:
sin
2α+cos
2α=1
| | 40 | |
cos2α= |
| / √, cosα<0 dla α∊(90,180) |
| | 49 | |
Teraz tak samo postąp i wylicz sinβ mając podany cosβ (wiedząc, że sinβ<0, gdy β∊(270,360) ), a
następnie skorzystaj ze wzoru z tablic na sin(α−β), cos(α+β), tg(α+β):
sin(α−β)=sinαcosβ−cosαsinβ
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β)= |
| |
| | 1−tgα*tgβ | |
| | sinδ | |
Co jeszcze się może przydać to, że: tgδ= |
| |
| | cosδ | |
21 paź 13:23
Hubert: Dziękuję bardzo z pomoc w zadaniu.
21 paź 14:31