Co to będzie za płaszczyzna?
Oczko: 2 ≤ | iz − 5| < 3
Nie wiem co zrobić z i*z
21 paź 12:12
ICSP: |a*b| = |a|*|b|
Wyciągnij sobie na siłę i przed nawias pod modułem.
21 paź 12:13
Oczko: |i(z−5/i)| = |i| * |z−5/i|
Pytanie co dalej?
21 paź 12:21
ICSP: |z − 5/i| = |z + 5i|
21 paź 12:23
Oczko: coś więcej skąd to przekształcenie?
21 paź 12:29
ICSP: to jest analogia do usuwania niewymierności z mianownika w liceum.
| 5 | | 5 | | i | | 5i | |
| = |
| * |
| = |
| = − 5i |
| i | | i | | i | | i2 | |
|z − 5/i| = |z − (− 5i)| = |z + 5i|
Już chyba widać, że będzie to pierścień bez zewnętrznego brzegu.
21 paź 12:32
Oczko: Dzięki za pomoc
21 paź 12:36