matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby urojone - równanie
Aneyh:
z
4
+ z
3
+ (2+2i)z + 2 + 2i = 0 Zrobiłem to tak: z
3
(z+1)+(2+2i)(z+1)=0 (z+1)(z
3
+2+2i)=0 z=−1 v z
3
= −2−2i z=
3
√
−2−2i
|z|=2
√
2
φ=5π/4
5π
5π
w0 =
3
√
2
√
2
(cos
+ isin
)
12
12
13π
13π
w1 =
3
√
2
√
2
(cos
+ isin
)
12
12
21π
21π
w2 =
3
√
2
√
2
(cos
+ isin
)
12
12
W książce te 3 ostatnie rozwiązania są trochę inne, gdzie popełniłem błąd?
21 paź 11:53
ICSP:
Wyniki są poprawne.
√
2
√
2
w
2
=
√
2
* (
− i
) = 1 − i
2
2
i zapewne taka odpowiedź widnieje w podręczniku. Reszta to przemnożenie jej przez pierwiastki 3 stopnia z jedynki.
21 paź 12:07
Aneyh:
Racja, mogłem dłużej posiedzieć nad tym zadaniem. Dziękuję
21 paź 12:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick