Rozkład na iloczyn dwumianów liczb zespolonych
bartek2213: Witam, w jaki sposób, nie zgadując, mogę rozłożyć poniższe wielomiany na iloczyny dwumianów?
1) W(z) = z2 + i
2) W(z) = z4 + iz2 + 6
21 paź 10:07
ICSP: | | 2i | | (1 + i)2 | | 1 + i | |
i = |
| = |
| = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
W drugim podstawienie t = z
2.
21 paź 10:09
bartek2213: Nie rozumiem tego co zrobileś w pierwszym przykładzie. Czemu przekształcasz i do tej postaci?
21 paź 10:24
ICSP: bo równanie gdyż mamy wzór:
z2 + a2 = (z + ia)(z − ia)
Sprawdź sam wymnażając lewą stronę.
21 paź 10:26
bartek2213: Czy nie możesz tego wszystkiego opisać pełnymi zdaniami krok po kroku?
Nie rozumiem co chcesz w ogóle powiedzieć − "bo równanie gdyż mamy wzór", "sprawdź
sam wymnażając lewą stronę" − jaką lewą stronę.
21 paź 15:37
ICSP: dla liczb zespolonych a i z prawdziwy jest wzór:
z
2 + a
2 = (z + ia)(z − ia)
który możesz sprawdzić (jeśli mi nie wierzysz) wymnażając prawą stronę.
Zobaczysz, że dojdziesz do lewej.
zapisanie i w postaci kwadratu sprowadza pierwszy przykład do użycia właśnie tego wzoru
| | 1 + i | |
(z = z oraz a = |
| ) |
| | √2 | |
To jest dokładnie to samo co rozłożenie w liczbach rzeczywistych x
2 − 1 za pomocą wzoru x
2 −
a
2.
21 paź 15:46