policz
Hary: policz
{x+iy=1
{ix+y=1+i
dobrze mi wyszło ?
z=1/2
21 paź 09:10
wredulus_pospolitus:
x,y ∊ R

jeżeli tak to brak rozwiązań
21 paź 09:42
Hary: {X+iy=1
{ix+y=1+i / i
−x+iy=i−1
2iy=i /:i
2y=0
wredus , czy tak to może być rozwiązaniem
jak dalej
21 paź 10:26
ICSP:
x + iy = 1
ix + y = 1 + i
W = 1 − i
2 = 2
W
x = 1 − i(1 + i) = 2 − i
W
y = 1 + i − i = 1
21 paź 10:33
Hary: dobra dzięki
a mam jeszcze do policzenia takie zadanko
{(1+i)x−iy=3+i
{(2+i)x+(2−i)y=2i
x+2y=−1−i −1=i
x=−2y
nie jestem pewny wyniku własnie
21 paź 10:49
Hary: czy to będzie
z=−1/2 −2i ?
21 paź 11:01
ICSP:
W = (1 + i)(2 − i) + i(2+i) = ...
W
x = (3+i)(2−i) + i*2i = ...
W
y = (1+i)2i − (2+i)i = ...
21 paź 11:01
ICSP: tam nie ma żadnego z.
Masz tylko x i y.
21 paź 11:01
Hary: x−iy=z−
21 paź 12:30
ICSP: Zapisz po prostu pełną treść zadania.
BO z tego co piszesz nie wnika nic konkretnego (a przynajmniej ja nie mogę nic z tego
wywnioskować).
21 paź 12:33
Hary: jak nie ma z jak są to liczby zespolone
21 paź 12:49
Hary: nie rozumiem
21 paź 12:49
ICSP: x+iy=1
ix+y=1+i
Masz tutaj układ równań.
Nigdzie w tym układzie nie występuje z.
Dlatego przyjmuję, że x i y są liczbami zespolonymi a cały układ równań jest układem w liczbach
zespolonych.
21 paź 12:52
Hary: (1+i)x−iy=3+i =x+i(x−y)=3+i
(2+i)x+(2−i)y=2i =2x+2y+i(x−y)=2i
x=−i(x−y)+3+i
podstawiam do drugiego
2(−xi+yi+3+i)+2y+xi−yi=2i
−2xi+2yi+6+2i+2y+xi−yi=2i
−xi+yi+2y+6=0
2y+yi=−6+xi
y=x
2y=−6
dobrze ? coś zle robie ?
21 paź 13:14
ICSP: ale nie wiem nawet co robisz i w jakim celu.
Jak już mówiłem jak podasz treść to wrócimy do rozmowy.
21 paź 13:30
Hary: treść zadania brzmi ''rozwiąż układ równań x,y,x∊c
21 paź 13:39
ICSP: skoro x,y są liczbami zespolonymi to z równości:
2y + yi = −6 + xi
nie wynika
y = x i 2y = −6
No chyba, że przez C rozumiesz zbiór liczb całkowitych. Wtedy jest dobrze.
Chociaż ja bym został przy wyznacznikach.
21 paź 13:47
jc:
x+iy=1
ix+y=1+i /−i
x+iy=1
x−iy=1−i
x=(2−i)/2=1−i/2
y=i/(2i)=1/2
21 paź 14:24
Hary: porównałem cześci rzeczywiste i urojone i mi wyszło że
x−y=i(−6−2y)
x−y=0
−6−2y=0
wiec rozwiązaniem jest z=−3−3i
dobry wynik ?
21 paź 15:18
ICSP: zły.
Nie ma żadnego z

''rozwiąż układ równań x,y,x∊c" <− gdzie ty tutaj widzisz z?
Rób wyznacznikami jest prościej.
21 paź 15:48
Hary: no rzeczywiście lepiej wychodzi na początku nie wiedziałem skąd te wyznaczniki wziąłeś dzięki
21 paź 16:13