funkcja
juliasd: Wierzchołek paraboli jest jej ekstremum (globalnym). Wiedząc to, oblicz współrzędne W(p, q)
wierzchołka
paraboli o ogólnym równaniu y(x) = ax2 + bx + c.
20 paź 23:41
Qulka:
y' =2ax+b =0
2a•x
w= −b
y
w=a•(−b/2a)
2 +b•(−b/2a)+c = −Δ/4a = q
21 paź 00:03
juliasd: czemu tam jest delta (−Δ/4a)?
21 paź 00:09
Qulka: tak żeby się kojarzyło ze wzorami ze szkoły
21 paź 00:14
Qulka:
| | b2 | | b2 | | b2−2b2+4ac | | −b2+4ac | | −Δ | |
y= |
| − |
| +c = |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 2a | | 4a | | 4a | | 4a | |
21 paź 00:22