Oblicz przeciwdziedzinę
Patryk: Cześć.
7 lat przerwy od matematyki, pierwszy zdjazd na studiach i zatrzymałem się na
przeciwdziewidzinie, którą muszę obliczyć.
y = 3 / 5√ 2x + 3 − 7
Wiem tylko tyle, że dążę do wyznaczenia x.
Przeniosłem 7 na lewą stronę i spotęgowałem całość, aby usunąć pierwiastek 5 stopnia.
Ale co dalej? Wykładowca zamienił ułamki licznik −> mianownik, ale nie wiem, co to daje i jak
dalej postępować.
20 paź 21:47
20 paź 21:52
wredulus_pospolitus:
aaa ... −7 poza ułamkiem
no to jedziemy:
1) 7 na drugą stronę
| | 3 | | 1 | | 5√2x+3 | |
2) y+7 = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 5√2x+3 | | y+7 | | 3 | |
3) obustronnie przez 3
4) do
5 potęgi
5) '3' na drugą stronę
6) obustronnie przez 2
I gotowe
20 paź 21:54
Patryk: Wredulus: − 7 poza ułamkiem

nie umiałem tego zrobić właśnie
20 paź 21:58
20 paź 22:02
Patryk: Mam pytanie − jak pierwiastkujemy ułamek to pierwiastkujemy i licznik i mianownik?
Za rozwiązanie dziękuję.
20 paź 22:09
znak: | | 1 | |
Pierwiastkowanie to podnoszenie do potęgi |
| jakiegoś wyrażenia. A jak potęgujemy, to całe |
| | 2 | |
wyrażenie. Stąd pierwiastkujesz zarówno licznik, jak i mianownik.
20 paź 22:11
Patryk: Super, dzięki
20 paź 22:17