rachunek prawdopodobieństwa
studiaaa: Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
W sześciu różnej wielkości skrzynkach rozmieszczamy losowo trzy ołówki.
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że w każdym pojemniku znajduje się nie więcej niż jeden
ołówek, jeżeli ołówki różnią się kolorem.
20 paź 21:19
Mila:
|Ω|= ? podaj
A−w każdym pojemniku znajduje się nie więcej niż jeden
ołówek, jeżeli ołówki różnią się kolorem.
20 paź 21:21
studiaaa: Ω={(a1,a2,...a6}:ai ∊{0,1,2,3}, ∑(od i=1 do 6) ai=3}
21 paź 09:42