trapez
Zosia:

Krótsza podstawa ma 3
Wysokość ma 4
Zaznaczony kąt ma 30 stopni
Trzeba obliczyć pole i obwód
Pole wyszło mi 8pierwiastków z 3 + 6
A obwodu nie umiem policzyć bo wychodzą dziwne liczby
Proszę o pomoc
20 paź 20:10
wredulus_pospolitus:

x = 8 (z sin 30
o)
y = 4
√2 (z np. cos 30
o)
z =
√ 42 + (4√2 − 3)2 (z tw. Pitagorasa)
liczysz i gotowe
20 paź 20:24
ABC:
mogła nie mieć trygonometrii więc lepiej z "trójkąta ekierkowego"
20 paź 20:26
Jerzy:
Ja policzyłem obwód mojej działki i też mi wyszła dziwna liczba.Jutro ją pomierzę i może coś
się zmieni.Podaj dokładną treść zadania.
20 paź 20:27
Eta:
Nie ma "dziwnych " liczb ( czasami tylko ludzie są "dziwni"
20 paź 20:29
Eta:
Wredulus ..... skąd ten √2 ? "D
20 paź 20:30
Zosia: Wszystko ok tylko pierwiastek z 3 a nie 2
Czyli pole mam dobrze?
20 paź 20:55
Zosia: Bardziej chodzi mi o obwód
20 paź 20:55
Zosia: z do kwadratu = 73 − 24 pierwiastki z 3
zatem z ?
20 paź 20:58
Zosia: to samo tylko pod pierwiastkiem
20 paź 20:58
Zosia: Proszę o podpowiedź jaki będzie obwód
20 paź 20:58
Eta:
z=√73−24√3
20 paź 20:58
Eta:
Obwód : 7+4√3+√73−24√3
20 paź 20:59
Zosia: Tak też mi wyszło hmmm oki dziękuję
20 paź 21:01
Eta:
20 paź 21:05
tak:
21 paź 17:58