monotonicznosc ciagu
*.*: Uzasadnij, że ciąg (an), gdzie a1 = 3, an = 2an−1 + 1 dla n ≥ 2, jest rosnący.
20 paź 18:12
*.*: dla n>= 2
20 paź 18:13
wredulus_pospolitus:
1)
an > 0 −−− wykazujesz to (np.) indukcyjnie
czyli: jeżeli an−1 > 0 to an > 0
2)
an − an−1 = 2an−1 + 1 − an−1 = an−1 + 1 > 0
c.n.w.
20 paź 18:23
*.*: ale czy an−1 nie powinno byc rowne 2an−2 + 1?
20 paź 18:28
wredulus_pospolitus:
tyle się równa ... ale kto Ci każe korzystać ze wzoru dla a
n−1 
I po co miałbyś to czynić
20 paź 18:30
*.*: wiec dlaczego skorzystałeś ze wzoru dla an lecz dla an−1 juz nie ?
20 paź 18:35
wredulus_pospolitus:
aby mieć później w zapisie SAMO an−1 + 1 (a nie różnice dwóch różnych wyrazów tego ciągu)
i wtedy skorzystać z założenia (wcześniej udowodnionego), że wyrazy tego ciągu są dodatnie
20 paź 18:47
Mila:
1) a1=3− Wyrazy ciągu an>0
an=2an−1+1, dla dla n≥2⇔
an−an−1=an−1+1>0,
r=an+1−an=an+1>0
an− ciąg rosnący
20 paź 19:10
wredulus_pospolitus:
Miluś −−− a skąd wiesz, że a
n > 0
20 paź 20:02
Mila:
Stąd, że: a1=3>0
20 paź 20:27
wredulus_pospolitus:
no i

to że a
1 > 0 nie oznacza że a
n > 0
20 paź 21:58
Mila:
Przecież masz podany rekurencyjny wzór ciągu

Jakim cudem podwojona liczba dodatnia zwiększona o jeden może być ujemna ?
20 paź 23:29
Mariusz:
a1=3
a2=2*3+1=7
a3=2*7+1=15
a4=2*15+1=31
an=2n+1−1
Sprawdzamy czy równość zachodzi dla n=1
3=21+1−1, 3 =3
Zakładamy że równość zachodzi dla pewnego n=k
ak=2k+1−1
Sprawdzamy czy równość zachodzi także dla następnika k , n=k+1
ak+1=2k+2−1
2ak+1=2*2k+1−1
2ak+1=2(2k+1−1)+1
2ak+1=2ak+1
an+1−an > 0
(2n+2−1)−(2n+1−1) > 0
2n+2−1−2n+1+1 > 0
2n+1(2−1) > 0
2n+1 > 0
∀n∊ℕ 2n+1 > 0
21 paź 01:59
wredulus_pospolitus:
@Miluś ... ale nadal ... nie wykazałaś tego

Tak wiem ... jestem upierdliwy
21 paź 09:45
Mila:
Dążenie do prawdy jest szlachetne
21 paź 17:42