pomocy
patryk: powie mi ktos ile wynosi pochodna bo wychodzi mi 3ct i nie wiem czy dobrze
20 paź 15:22
Jerzy:
3ct2
20 paź 15:23
patryk: a jak to policzyc ?
20 paź 15:24
Jerzy:
(ct3)' = c*(t3)' = c*3t2 (stałą wyciagamy przed pochodną i korzystamy ze wzoru na pochodną
elementarną:
(xn)' = n*xn − 1
20 paź 15:27
patryk: czyli to liczy sie inaczej niz pochodna ilorazu
20 paź 15:29
Jerzy:
| | d(ct3) | |
Zapis: |
| , oznacza pochodną funkcji,której zmienną jest t i to nie jest iloraz |
| | dt | |
funkcji.
20 paź 15:46