Rozbieżność ciągów z definicji
M: Sprawdzić bezpośrednio z definicji rozbieżność ciągu do + lub − ∞
(−1)n − n
Prosiłbym o wyjaśnienie, w jaki sposób używać definicji do tego typu przykładów
20 paź 09:29
wredulus_pospolitus:
A jaką masz definicję
20 paź 09:32
M: Ciąg {an} jest rozbieżny do ∞ (−∞), gdy dla każdej liczby ε ∈ R prawie wszystkie
wyrazy an należą do przedziału (ε, ∞) (do przedziału (−∞, ε))
20 paź 12:43
wredulus_pospolitus:
Wybieramy ε > 0
Niech N = [ε] + 2
Wtedy dla każdego n > N zachodzi:
an = (−1)n − n ≤ 1 − n < 1 − N = 1 − [ε] − 2 = − [ε] − 1 ≤ −ε
* komentarz do szacowania:
[x] + 1 ≥ x −−−> − ([x] + 1) ≤ −x −−−> −[x] − 1 ≤ −x
c.k.d.
KOMENTARZ DLA CIEBIE:
czyli an < −ε −−> an ∊ (−∞ ; −ε)
20 paź 13:20