matematykaszkolna.pl
. Kaja: Przeprowadzono doswiadczenie w dług podanego opisu. Do znajdującej się na szkiełku zegarkiem kropli rtęci zanurzonej w wodzie destylowanej dodano kilka kropel stezonego.roztworu kwasu siarkowego (VI) a następnie roztworu mangnianu (VII) potasu.Po zbliżeniu sie rtęci stalowego drucika kropla zaczęła drgać ~kurczyc się i rozkurczac . Drgania rtęci są wynikiem zachodzących redakcji chemicznych Rozkurczanie się kropli rtęci: 10Hg+8H2SO4+2KMnO4−−−−5Hg2SO4+K2SO4+2MnSO4+8H2O. Kurczenie się kropli rtęci: Fe+Hg2SO4−−−−−2Hg+FeSO4 Określ utlenianie pierwiastków chemicznych wchodzących w skład wszystkich substratów i produktów.
20 paź 07:30
wredulus_pospolitus: To się powoli jaja robią z tego forum ... Ja rozumiem pytania z fizyki, ja rozumiem pytania z ekonomii, ja rozumiem pytania z informatyki ... ale pytania teoretyczne z chemii To już chyba lekka przesada, nie sądzisz autorze/−ko
20 paź 08:18
ite: Każde miejsce jest dobre, byle dalej od siebie. Brainly się zatkało (zapewne) wskutek zdalnego nauczania.
20 paź 10:16
XDD: Wy chyba nie w tych czasach żyjecie ite i jakiś werdus po prostu XDDD
20 paź 10:57
ite: Żeby się Covid zdziwił, że żyjemy, to bym się przestraszyła po prostu, resztę komentarzy wytrzymam.
20 paź 11:19
daras: bym się nie zdziwił gdyby zaczęli zadawać pytania z języka ojczystego ale pewnie wszyscy są przekonani, że ich każdy zrozumie emotka @Kaja poczytaj świetne książki z chemii nieodżałowanego p. Stefana Sękowskiego https://mlodytechnik.pl/eksperymenty-i-zadania-szkolne/chemia/8396-bijace-serce-rteciowe
20 paź 12:40