granica
sue: Oblicz granice z wykorzystaniem twierdzenia o trzech ciągach:
lim n→∞ n√2sin2 (n1900)/n+1) + cos2 (n1900/n+1)
19 paź 23:06
ICSP: n√1 ≤ an ≤ n√2
poniewaz lim n√1 = lim n√2 = 1 to z twierdzenia o trzech ciągach lim an = 1
19 paź 23:08
sue: skad wiadomo ze n√1 jest mniejsze od ciagu an?
19 paź 23:12
ICSP: rozbijasz 2sin2(x) na sin2(x) + sin2(x) i stosujesz jedynkę trygonometryczną.
Dostajesz 1 + sin2(x) ≥ 1
19 paź 23:14
sue: sin2 (x) i cos2 (x) przyjmują wartosci <0,1> wiec jesli podstawimy 0 aby dostac najmniejszy
mozliwy ciag wyjdzie 2*0+0 a więc 0. Więc jest to ciąg < 1.
19 paź 23:20
ICSP: masz wyrażenie w postaci:
| | n1900 | |
1 + sin2(x) gdzie x jest równy |
| lub n1899 + 1 w zależności jak czytać twój |
| | n+1 | |
zapis.
Takie wyrażenie nie ma prawa przyjąć wartości mniejszej od 1.
19 paź 23:31
wredulus_pospolitus:
@sue ... co z tego, że sin
2x i (niezależnie) cos
2x mogą przyjąć wartości z przedziału <0;1>
skoro wyrażenie 2sin
2x + cos
2x = sin
2x + 1 NIE MOŻE przyjąć wartości mniejszej niż 1
19 paź 23:34
wredulus_pospolitus:
Robiąc tak jak chciałeś po prostu 'zbyt słabo szacujesz' przez co nie uzyskujesz nic co by
pozwoliło Ci jednoznacznie wyliczyć granicę ciągu an
19 paź 23:35
sue: okej dziekuję wam bardzo
19 paź 23:53