logika
Studenciak: Załóżmy, że student wygłosił 2 zdania prawdziwe: "Jeśli kocham informatykę to kocham logikę" i
"jeśli kocham logikę to nie kocham informatyki":
Odpowiedz na pytania:
Czy student kocha logikę?
Czy student kocha informatykę?
Pomoże ktoś?
19 paź 18:54
Maciess: Wg mnie nie kocha informatyki, ale nie mozemy stwierdzic czy kocha logike.
19 paź 19:17
Remus z Wejrowa: Na moje oko całość jest wewnętrznie sprzeczna. Obstawiam,że nie kocha ani informatyki,ani
logiki.
19 paź 19:24
Studenciak: Poprawna odpowiedź to nie wiadomo czy kocha logikę i że nie kocha informatyki ale dlaczego tak
?
19 paź 19:35
Saizou :
p: student kocha informatykę
q: student kocha logikę
1) p → q ≡ ~p ∨ q
2) q →~p ≡ ~q ∨~p
Alternatywa jest fałszywa, gdy obydwa zdania są fałszywe, zatem mamy
1) ~p = 0 ⇒ p = 1 i q = 0
2) ~q = 0 ⇒ q =1 i ~p = 0 ⇒ p = 1
Na pewno możemy stwierdzić, że student kocha informatykę.
Co do logiki to raz ją kocha a raz nie. Cóż taka kochana na boku haha
19 paź 19:37
Saizou :
Poprawka, przecież ja rozpatrzyłem fałszywe zadania, zatem efekt końcowy jest odwrócony,
tzn.
Nie kocha informatyki, a co do logiki to nie wiemy.
19 paź 19:38
daras: czy to nie bigamia?
20 paź 12:43