Pomoże ktoś?
Sandra: Wyznacz wszystkie wartosci parametru a, dla ktorych zbior wartosci funkcji
f(x)=ax2+x−1 jest zawarty w zbiorze A ∊ (−∞,0)
19 paź 12:23
Eta:

Parametr "a" spełnia układ warunków:
1/ a<0
19 paź 12:40
Saizou :
f(x) = ax
2+x−1
1) funkcja f musi być funkcją kwadratową, której ramiona skierowane są do dołu, zatem
a < 0
2) wartość funkcji w wierzchołku musi wynosić 0, zatem
f(x
w) = 0
Dokończ.
19 paź 12:43
Saizou :
fakt, że ma być zawarty

czyli f(x
w) < 0
19 paź 12:43
Eta:
lub
a<0 i Δ<0
19 paź 12:46
Sandra: pomyłka A∊(−∞,0>
19 paź 12:49
Eta:
To licz....
a<0 i Δ≤0
19 paź 12:56
Jerzy:
1) a < 0
2) Δ = 0
19 paź 13:00
Jerzy:
Witaj
Eta 
Raczej wyróżnik musi być równy zero
19 paź 13:02
Eta:

Δ≤0
19 paź 13:06
Sandra: to Δ=−4a+5
−4a+5≤0
to wtedy a ∉ A bo a musi być < 0 tak?
19 paź 13:09
Eta:
Δ=1+4a
19 paź 13:10
19 paź 13:15
Jerzy:
Jeśli Δ < 0 , to zbiór A będzie otwarty. Δ = 0 gwarantuje jego domknięcie.
19 paź 13:15
Eta:
Jerzy
Czy (−∞, −3) ⊂ (−∞, 0>
19 paź 13:17
Jerzy:
K...a , przeczytałem,że A jest zbiorem wartości.
19 paź 13:20
Eta:
19 paź 13:20