zbiory
salamandra: Umiałby ktoś wytłumaczyć to zadanie?
https://imgur.com/a/kP3vMsQ
Domyślam się, że w indeksie górnym, to "l" oznacza długość, a "i" od czego zaczynamy, ale nie
wiem jak to ugryźć.
18 paź 22:58
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że w zadaniu 5 musi być błąd w treści zadania:
Ai = n∊N ; i < n < 2i
bo obecny zapis nie ma sensu (n < 2n dla dowolnego n>0)
18 paź 23:02
wredulus_pospolitus:
i przy powyższym założeniu będziemy mieli:
A1 = {∅}
A2 = {3}
A3 = {4,5}
A4 = {5,6,7}
A5 = {6,7,8,9}
itd.
więc
(a) {3,4,5,6,7,8,9}
(b) ∅
Symbol
∪ w przypadku zbiorów oznacza "to samo" co symbol ∑ w przypadku liczb
18 paź 23:04
wredulus_pospolitus:
Natomiast ∩ oznacza część wspólną całej rodziny tychże zbiorów Ai
18 paź 23:05
salamandra: Aha, czyli w tym momencie mamy w A1 bodajże zbiór pusty, w A2={3} itd?
18 paź 23:05
salamandra: Sory, nie miałem odświeżone, dzięki, spróbuję dalej i podam odpowiedzi
18 paź 23:06
salamandra: w b) pusty, bo musiałaby być jakaś część wspólna we WSZYSTKICH zbiorach tak?
18 paź 23:15
salamandra: c) A3={4,5{
A4={5,6,7}
A5={6,7,8,9}
A6={7,8,9,10,11}
Odp. {4,5,6,7,8,9,10,11}
d) A1=∅
A2={3}
A3={4,5}
Odp. {3,4,5} (tu nie jestem pewien co z tym pustym, czy jakoś go tu uwzględniać, czy nie?)
18 paź 23:27