zbiory
salamandra: Zadanie 4. Dane są zbiory: A = {a, b, c, d, e, f}, B = {a, e, i, o, u},
C = {x, y, z} oraz uniwersum U = {a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t,
u, v, w, x, y, z}.
Wyznacz:
a) (A ∪ B) \ C
b) A' ∪ B'
c) (A ∪ B)'
d) (A ⊕ B) \ (A ∩ C)
a) A∪B={a,b,c,d,e,f,i,o,u}
C={x,y,z}
więc to będzie po prostu zbiór A∪B
b) A'={g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z}
B'={b,c,d,f,g,h,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,v,w,x,y,z}
A' ∪ B'={b,c,d,f,g,h,i,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,t,u,v,w,x,y,z}
c) (A∪B)'={g,h,j,k,l,m,n,p,q,r,s,t,w,x,y,z}
d) (A ⊕ B) = {b,c,d,f,i,o,u}
A∩C=∅
więc to będzie zbiór (A ⊕ B).
Wiem, że oczopląs, ale jakby ktoś zerknął, byłbym wdzięczny
18 paź 22:49
wredulus_pospolitus:
(b) szybciej:
A' u B' = (AnB)'
AnB = {a,e} więc (AnB)' to cała reszta
18 paź 22:55
wredulus_pospolitus:
wygląda
18 paź 22:55
salamandra: dzięki
18 paź 22:56