Pomoc?
Alicja: Mamy pudelka zawierajace m kul niebieskiego koloru i pudelka majace n kul czerwonego
koloru (m ̸= n). Bierzemy po 4 pudelka z niebieskimi i czerwonymi kulami i calą ich
zawartosc wsypujemy do pudelka zawierajacego poczaιtkowo tylko kule czerwone. Okazalo
sie, ze po wsypaniu pudelko zawiera n razy wieιcej kul niz pudelko z niebieskimi kulami.
| | n | |
Oblicz m i n wiedzaιc, ze liczba |
| jest liczba naturalna. |
| | m | |
Pomoże ktoś bo męcze się i nie wychodzi, jakieś wskazówki?
18 paź 22:42
wredulus_pospolitus:
Początkowo w pudełku mamy n kul czerwonych.
Wsypujemy 4*m i 4*n kul, więc w w sumie mamy w pudełku 4m + 5n kul.
Okazuje się, że jest to dokładnie n razy więcej niż w pudełku z niebieskimi kulami.
stąd wiemy, że:
| | n | | n−4 | |
4m + 5n = m*n −−−> 5n = m(n−4) −−−> |
| = |
| |
| | m | | 5 | |
| | n | |
wiemy, że |
| to liczba naturalna, w takim razie: |
| | m | |
1) n−4 podzielne przez 5
2) n > 4 (0 to liczba naturalna czy nie

pytanie do Ciebie, bo różnie definiujemy zbiór liczb
naturalnych)
18 paź 22:46
Alicja: ok dzięki
18 paź 22:54
Alicja: okey ale takie pytanie skoro n−4 jest podzielne przez 5 to wtedy n∊{14,19,24,29,...}
| | n | | n−4 | |
wtedy sprawdziłam |
| = |
| i wyszło że n może być 14, wtedy m =7, n=19 nie wyszło, |
| | m | | 5 | |
n=24 to m=6, to skąd wiem że to koniec rozwiązań skoro n należy tak naprawdę do
zbioru nieskończonego
18 paź 23:15
Alicja: chyba że nie rozumiem
18 paź 23:25
Alicja: .
18 paź 23:44
Alicja: albo inaczej jak udowodnij że dalej już nie ma rozwiązan?
19 paź 00:04
wredulus_pospolitus:
co

n−4 ma być podzielne przez 5
więc n = 5k + 4
n = 14, n = 19 , ... itd.
| | n | |
dodatkowy warunek: |
| ≠ 1 dlatego też n = 9 odpada |
| | m | |
| | n | |
wiemy, że |
| to liczba NATURALNA, więc m dzieli n, dlatego n = 19, n = 29 odpadają bo to |
| | m | |
są LICZBY PIERWSZE

można też dalej przekształcić to równanie co otrzymaliśmy, aby 'wyłuskać' coś innego:
| n | | n−4 | | n | | m | | 5n | |
| = |
| −−−> |
| = |
| −−> m = |
| |
| m | | 5 | | n−4 | | 5 | | n−4 | |
i stąd wiemy, że skoro m musi być naturalną liczbą (trudno mieć 1/7 kulki

) to znaczy, że
n−4 musi dzielić bez reszty 5*n
przekształcamy dalej:
| | 5n | | 5n − 20 + 20 | | 20 | |
m = |
| = |
| = 5 + |
| |
| | n−4 | | n−4 | | n−4 | |
i teraz już mamy z górki ... n−4 musi dzielić 20 ... więc
| | ⎧ | 1 ; odpada | |
| | ⎜ | 2 ; odpada | |
| | ⎜ | 4 ; odpada | |
| n−4 = | ⎨ | 5 ; odpada |
|
| | ⎜ | 10 −> n = 14 | |
| | ⎩ | 20 −−> n = 24 | |
19 paź 00:08
wredulus_pospolitus:
więc mamy:
n = 14 ; m = 7
n = 24 ; m = 6
są to jedyne możliwości ... podstawiamy je i sprawdzamy czy się będzie zgadzać.
19 paź 00:10
Alicja: powinno wam się płacić za tą pomoc, dzięki
19 paź 00:16