zbiory
salamandra: Wyznacz podzbiory
a) A={a,b,c}
b) B={♣,♦,♠,♥}
c)C={∅, {∅}}
Jest informacja, że każdy zbiór A zawierający n elementów, ma 2n podzbiorów, natomiast już w
przykładzie a) wychodzi mi tylko 6.
Podzbiory A: {a}, {b}, {c}, {a,b}, {a,c}, {b,c}
18 paź 21:36
ICSP: a pusty i cały zbiór ?
18 paź 21:37
Mila:
23=8
a) zapomniałeś o zbiorze :{a,b,c} i zbiorze pustym.
18 paź 21:40
salamandra: Myślałem, że {a,b,c} już nie uwzględniamy

A jak rozumieć c)?
18 paź 21:48
Maciess: No masz zbiór, którego elementem jest zbiór pusty i singleton zbioru pustego.
18 paź 21:51
salamandra: Tyle wiem, ale nie wiem jakie będą podzbiory: {∅} i {{∅}}?
18 paź 21:54
Maciess: + sam ∅ i cały zbiór C
18 paź 21:56
Maciess: Jak tak ci napisała Mila, zbiór potęgowy ma zawsze 2n elementów gdzie n to ilość elementow.
18 paź 21:57
salamandra: dzięki
18 paź 21:57
salamandra: A jaka jest różnica pomiędzy {∅}, a {{∅}}, a ∅, bo trochę to dla mnie abstrakcja

mam zadane
zadania, a ani nie doszedłem do tego jeszcze na wykładzie, ani na ćwiczeniach
18 paź 21:58
ABC:
∅ to zbiór pusty
{∅} to zbiór którego elementem jest zbiór pusty itd.
18 paź 22:03