Dowód nierówności, Taylor
Funkcja: Udowodnij, że dla każdego b≠0 zachodzi równość:
Próbowałem z rozwinięcia Taylora cosinus do drugiego rzędu, jednak otrzymałem:
|0|≤
16|b|
i nie jestem przekonany, czy poprawnie rozwiązałem.
18 paź 20:17
Funkcja: Nikt nie sprawdzi, czy poprawnie?
19 paź 09:44
jc:
f(x)= f(0) + f'(0)x + f''(0)x2/2! + f'''(u)x3/3! dla pewnego u leżącego pomiędzy 0 a x.
cos x = 1 − x2/2 + (sin u)x3/6
1− x2/2 − cos x = − (sin u) x3/6
|1− x2/2 − cos x| = | (sin u) x3/6 | ≤ x3/6
Teraz wystarczy podzielić przez x2.
19 paź 13:08