chemia
kama11: PROSZĘ O POMOC

Mam jeszcze jedno zadanie z chemii:
zapisz poniższe równania dysocjacji jonowej oraz zobojętniania (także w formie jonowej) określ
odczyn roztworów wodnych, zabarwienie lakmusu, a także pH względem "7":
a) HNO
2<=>
b) KOH<=>
c) Fe(NO
3)
3
d) HNO
3+KOH−−>
28 lut 18:21
Marta: a) H+ + NO2+ odczyn kwaśny, zabarwienie czerwone
b) k+ + OH+ odczyn zasadowy, zabarwienie niebieski
c) 3Fe + NO3− odczyn obojętny, zabarwienie żółte
d) KNO3 + H2O odczyn obojętny, zabarwienie żółte
28 lut 19:40
Mateusz: w c jest zle zapisane rownanie dysocjacji
Fe(NO3)3 = Fe3+ + 3NO−3−
HNO3 dysocjuje wielostopniowo ale to taki szczegół
28 lut 20:34
Mateusz: Ja dokoncze podpunkt z pH
a) pH<7
b)pH>7
c)pH=7
d)pH=7
28 lut 20:57
kama11: Oki dziękuje Wam, ale wydaje mi się, że w pierwszym, drugim i trzecim jest trochę zle, bo:
a) HNO
2<=>H
++NO
2− przy NO
2 powinien być minus
b) KOH<=>K
++OH
− przy OH też powinien być minus
c) Fe(NO
3)
3<=>Fe
3++3NO
3−
I jak, mam rację
1 mar 10:04
Mateusz: no tak masz racje nie zauwazyłem tego jak poprzedniczka robiła powinien byc − tak
1 mar 10:16
1 mar 10:22
kama11: od razu napiszę, że uczę się zaocznie i w takiej szkole jest inaczej niż w dziennej, mniej nam
tłumaczą i potem trzeba samemu się zastanawiać o co w tym wszystkim chodzi
1 mar 10:26
Mateusz: Z tymi wskaznikami to jest tez zmora w książkach podją błędne efekty barwne wskazników ale tu
widze ze jest dobrze pomyliłas moze z papierkiem uniwersalnym
1 mar 10:29
Mateusz: chociaz nie to ja sie tym razme walnąłem
zapamiętaj lakmus :
środowisko kwasowe −czerwone srdowisko zasadowe−niebieskie srodowiskoobojętne− niebieskie
1 mar 10:34
kama11: znaczy na lekcji robiliśmy taką tabelkę i tam był lakmus, oranż metylowy i fenoloftaleina i
nauczycielka napisała, że lakmus w roztworze obojętnym zabarwia się na fioletowo, w roztworze
kwasowym na różowo, a w roztworze zasadowym na niebiesko. Także nie wiem co mam napisać
1 mar 10:36
Mateusz: No wiem wiem to napisz ze na fioletowo bo tak faktycznie papierek przyjmuje lekko fioletową
barwę w srodowisku obojętnym
1 mar 10:38
kama11: a jeszcze kilka dni temu podawałam takie zadanie:
Jaka objętość tlenu i powietrza (w warunkach normalnych) przereaguje podczas całkowitego
spalania 69g etanolu? rozwiązałeś to zadanie, ale ja nic nie zrozumiałam

A widzę, że jesteś
kumaty z chemii

Pomożesz jeszcze raz?
1 mar 10:46
Mateusz: No a w czym mam pomóc
1 mar 10:49
kama11: Z tym zadaniem. Ja Ci napiszę podobne zadanie, które robiliśmy na lekcji, ale niestety nie
skończyliśmy i teraz nie wiem co i jak.
Oto one:
12x2+6=30g/mol
Vpow.=VO
2x5=? I to wszystko dalej nie wiem jak je dokończyć, nawet nie wiem skąd ta 5?

Może gdybym wiedziała jak je dokończyć, to tamte sama bym zrobiła.
1 mar 11:06
Mateusz: Tylko co tu trzeba policzyc ile tlenu z powietrza reaguje z 6 g etanu tak sie domyslam ta 5
| | 5 | | VO2 | |
jest z tego ze 30/6 = 5 i wtedy otrzymujesz |
| = |
| |
| | 1 | | x O2 | |
1 mar 11:16
kama11: no tak. A co policzyć, to sama nie wiem, nie mam pytania do tego zadania. Można tylko się
domyślać. Ale raczej tak
1 mar 11:20
Mateusz: ja bym to tak zrobił tak jak ostatnio tylko najpierw
| | 7 | |
C2H6 + |
| O2→2CO2 + 3H2O w takich przypadkach gdy współczynnik jest ułamkowy mnoze |
| | 2 | |
całe rownanie przez 2
2C
2H
6 + 7O
2→4CO
2 + 6H
2O
i teraz wiedząc że 1 mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość 22,4dm
3
interpretuje rownanie reakcji
1 mol O
2→22,4dm
3
32g O
2→22,4dm
3
32g*7 O
2→ x dm
3
x=
60g C
2H
6→ 156,8dm
3 O
2
6g→x dm
3
x = 15,68 dm
3 tyle nam potrzeba do reakcji z etanem ktora zachodzi ze 100% wydajnoscią(tzn ze
dysponujemy taką iloscią O
2) natomiast gdy mamy 21% to proporcje wiesz jaką ułożyc
1 mar 11:26
kama11: kurczę nie wiem czy tak mogę zrobić, wolałabym mieć zrobione tak jak ona robiła, to wtedy
zrozumiem. a tak jak będę miała inaczej, to potem na egzaminie będę miała gorzej, bo wtedy
zada mi takie zadanie i będzie lipa

Dobra może już nie będę zawracać Tobie głowy. Dzięki
1 mar 11:33
Mateusz: | | 7 | | 1 | |
I tu twoja nauczycielka popełniłą błąd bo wspołczynnikow typu |
| |
| itp nie |
| | 2 | | 3 | |
zostawiamy takich tylko mnozymy rownanie przez ich mianowniki czyli przez 2 3 itd tak zeby sie
pozbyc ułamków
1 mar 11:35
Mateusz: zauwaz że robimy tym samym sposobem jak mamy np
30g→100g
x→1500
to rownowazne jest to zapisowi
tylk ze ja nie zapisuje w postaci jak nizej tylko od razu mnoze na krzyż dziele przez x
łatwiej mysle zrozumiesz moj zapis
np 30g czegos reaguje z 100g jakiegos związku
x g czegos reaguje z 1500 g jakiegos związku
1 mar 11:39
Mateusz: Ja teraz wychodze jak bys dalej czegos nie rozumiała to napisz ja jak wroce to pomoge
1 mar 11:44
kama11: ale w tym zadaniu co sama mam rozwiązać nie będzie ułamków, bo to będzie o tak:
C
2H
5OH+3O
2−−>2CO
2+3H
2O
Nie wiem dlaczego to zadanie wydaje mi się trudne

Wcześniej sama rozwiązywałam zadania na
molach i wszystko było ok.Jedyna z klasy dobrze zrobiłam

A tu takie proste i pustka w
głowie
1 mar 11:54
kama11: ale w tym zadaniu co sama mam rozwiązać nie będzie ułamków, bo to będzie o tak:
C
2H
5OH+3O
2−−>2CO
2+3H
2O
Nie wiem dlaczego to zadanie wydaje mi się trudne

Wcześniej sama rozwiązywałam zadania na
molach i wszystko było ok.Jedyna z klasy dobrze zrobiłam

A tu takie proste i pustka w
głowie
1 mar 11:54
Mateusz: A co w tym zadaniu masz policzyc

tezx ile tlenu z powietrza przereaguje z jakąś iloscią
etanolu
1 mar 14:00
kama11: Pytanie brzmi: Jaka objętość tlenu i powietrza (w warunkach normalnych) przereaguje podczas
całkowitego spalania 69g etanolu?
1 mar 14:29
Mateusz: no to to robiłem ci juz ostatnio
1 mar 14:39
Mateusz: Moze lepiej to zrozumiesz jak zrobie podobny przykład ze zbioru zadań zadanie brzmi
Oblicz ile dm
3 powietrza w warunkach normalnych zawierającego około 20% objętościowych O
2
potrzeba do spalenia całkowitego 3 moli acetylenu.
2C
2H
2+ 5O
2→4CO
2 + 2H
2O
2 mole C
2H
2 → 5 moli O
2
2 mole C
2H
2→5*22,4dm
3
3 mole→ x dm
3 O
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 168 dm
3 O
2
=> tyle należy użyc tlenu czyli należy użyć 5x bo więcej powietrza gdyż tlen stanowi ok 20%
| | 1 | |
czyli |
| ale musimy wziąśc więcej powietrza nie mniej więc odwracamy stosunek
|
| | 5 | |
=> 5*168dm
3 powietrza = 840dm
3
albo z proporcji
20dm
3→100dm
3
168→ x dm
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 840dm
3
i taka jest odpowiedz w zbiorze zadan czyli obliczenia sie zgadzają

A teraz sobie to
przeanalizuj jakby były pytania to pisz
1 mar 15:01
kama11: Oki to zadanie rozumiem, teraz spróbuje zrobić swoje
1 mar 16:05
kama11: to jeśli robię tak jak Ty, to będzie tak:
jak pisałeś masa molowa wynosi 46g/mol=46g
46g−−−>67.2dm
3
69g−−−>Xdm
3
| 69x67.2 | | 4636.8 | |
| = |
| =100.8 dm3 |
| 46 | | 46 | |
X=100.8 dm
3
100dm
3−−−>21 dm
3
X−−−>100.8 dm
3
| | 100x100.8 | | 10080 | |
X= |
| = |
| =480 dm3 |
| | 21 | | 21 | |
Dobrze jest
1 mar 16:51
kama11: Kurczę ja tak się zastanawiałam skąd te 46g, no tak już wiem

MC
2H
5OH=12*2+5+16+1=46u
czyli MC
2H
5OH=46g/mol
już rozumiem
1 mar 17:05
Mateusz: masa molowa = masie cząsteczkopwej związku i masie atomowej pierwiastka z tym ze pamiętaj że
obliczenia przeprowadzamy w oparciu o równania reakcji np w moim przykładzie z acetylenem(jego
masa molowa wynosi 26g/mol) do obliczeń biore mase molową pomnozoną przez 2 bo stosunek
molowy=atosunkowi objętosciowemu wynosi n:C2H2 :nO2 = 2:5
czyli 2 mole acetylenu reagują z 5 molami tlenu cząsteczkowego w twoim akurat przykłądzie
stosunek molowy etanolu do tlenu wynosi 1:3 a więc 1*46g czyli bierzesz defakto jego mase
molową
1 mar 17:59
kama11: A tam wynik wyszedł dobry?
1 mar 18:07
Mateusz: tak dobrze jest
1 mar 18:09
kama11: Oki dzięki. To moje ostatnie zadanie z chemii, w tym semestrze kończę juz
1 mar 18:12