zbiory
salamandra: Wypisz wszystkie elementy zbioru:
a) A={n∊N: n parzyste ∧ 5 ≤n≤13}
b) B={x∊R: x2=2 v x2=4}
c) C={(a,b): a∊A ⋀ b∊B}
d) D={k∊Z: k∉A ⇒ k∊B}
A={6,8,10,12}
B={−√2, √2, −2, 2}
C={−2,−√2, √2, 2,6,8,10,12}
Nie wiem jak w zbiorze D odczytać tę implikację, czy mógłby ktoś pomóc?
18 paź 20:06
a7: moim zdaniem C={∅} (?) gdyż nie ma elementów jednocześnie należących do A i B
18 paź 20:08
ICSP: C to zbiór par z których pierwsza liczba należy do A i druga należy do B.
18 paź 20:09
a7: albo C={(6,−2), (6,2), (6, √2), (6,−√2), .......................} (pary liczb)
18 paź 20:10
a7: o zgadza się
18 paź 20:11
salamandra: Faktycznie, a jak będzie z tym D?
18 paź 20:19
a7: k całkowite,które jeśli nie należy do A to należy do B
D={−2,2} (?)
18 paź 20:24
a7: jeszcze się zastanawiam nad wartością implikacji 0 0 ⇒ 1
to wtedy D={−2,2,6,8,10,12}
dlatego, że np. 6 zdanie k∉A ma wartość zero i zdanie k∊B ma wartość zero w sumie 1
18 paź 20:34
salamandra: Może ktoś jeszcze zweryfikuje, bo ja nadal nie wiem jak to rozgryźć.
18 paź 20:53
a7: tak, tak weryfikacja niezbędna
18 paź 20:54
Saizou :
Albo skorzystać z prawa zamiany implikacji na alternatywę
k ∉ A ⇒ k∊B jest równoważne k ∊ A ∨ k∊ B
18 paź 20:59
salamandra: Oo, o tym nie pomyślałem, ale może to dlatego, że w ogóle mi ta logika na razie nie leży −
czyli inaczej, będzie to cały zbiór A i B?
18 paź 21:02
Saizou :
A lub B

k ∊ A ∨ k ∊ B ≡ k ∊ A∪B
18 paź 21:04
a7: i k ma być całkowite
18 paź 21:06
salamandra: Ah, sory, zapomniałem o k∊Z, wiec D={−2, 2, 6,8,10,12}?
18 paź 21:07
a7: no na to wygląda
18 paź 21:07
Saizou :
18 paź 21:08
salamandra: Dzięki
18 paź 21:19