Granice
Patryk: Mógłby ktoś sprawdzić mi dwa pierwsze przykłady i pomóc w trzecim?
https://zapodaj.net/f546c575f97ca.png.html
m)
n√7n ≤ x
n ≤
n√3*7n => granica wychodzi 7
n)
n√7n ≤ x
n ≤
n√3*7n => granica 1
o) Nie wiem jak się do tego zabrać, dla ułatwienia przekształciłem to do wyrażenia:
n√3n−n2018
18 paź 18:38
luui:
m) tak
n) tak
o)
n√n3n ≤ a
n ≤
n√n3n+n3n
Z kryterium d'Alemberta możesz sprawdzić, że n3
n > n
2019
| | n2019 | | an+1 | | | | e | |
an = |
| , lim | |
| | = |
| < |
| < 1 |
| | n3n | | an | | 3 | | 3 | |
18 paź 20:09
Patryk: Ok, dzięki. A w tym trzecim przykładzie dało by się jakoś inaczej? Nie miałem jeszcze tego
kryterium i ogólnie szeregów.
18 paź 20:12
ABC:
kolego luui, mogłeś napisać że n3n>n2019 dla dostatecznie dużych n , bo początkującemu
zamącisz w głowie jak sobie podstawi dajmy na to n=10
inaczej można tak:n3n+n2019≤3n*n2019+n2019=3n(n2019+1)≤3n*2*n2019
bo limn→∞n√n2019=1
18 paź 20:44
18 paź 20:48