zlozenie
teresa: Niech f(x)=logx, g(x)=3x+5. Utworzymy złożenie f∘g, podając ich wzory i dziedziny.
tak wyznaczylam zlozenie i dziedziny i zw funkcji
f∘g= log(3x+5)
df=(0,∞) zw f=R
dg=R Zwg=R
takie znalazlam wytlumaczenie:
Dziedzina złożenia funkcji to ta część dziedziny funkcji wewnętrznej,dla której zbiór wartości
funkcji wewnętrznej zawiera się w dziedzinie funkcji zewnętrznej.
Jeśli zbiór wartości funkcji wewnętrznej nie zawiera się w dziedzinie funkcji zewnętrznej,to
trzeba
zawężać (dokonywać tzw.restrykcji) dziedzinę funkcji wewnętrznej tak,by zbiór wartości
wewnętrznej zawierał się w dziedzinie zewnętrznej.
ale jakby dalej nie rozumiem co zrobic
wiec ze 3x+5>0
18 paź 18:05
teresa: czy dobrze mysle ze teraz dzeidzine funkcji dg (wewnetrznej) musze zawezic tak zeby zbior
wartosci funkcji g byl w przedziale d f czyli (0,∞)
18 paź 18:07
teresa: i teraz wlasnie wychodzi mi 3x+5>0
18 paź 18:07
wredulus_pospolitus:
no i właśnie to (ta nierówność) to jest to o czym mówi tekst przez Ciebie przytoczony.
18 paź 18:08
teresa: czyli dobrze rozumuje
dziekuje za sprawdzenie bo jakos sie poplatalam
18 paź 18:10