-f(-x)
teresa: jak rzowiazac
f(x)=2+x2/x5
−f(−x)=?
w odpwoedzi mam −2+x2/x5 a mi za nic tak nie wychodzi
18 paź 14:07
wredulus_pospolitus:
to jest:
czy
18 paź 14:23
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje przekształcenia
18 paź 14:24
ABC:
zapisujcie porządnie przykłady jak chcecie pomocy!
18 paź 14:24
wredulus_pospolitus:
jeżeli pierwsza wersja to widać, że jest to funkcja nieparzysta ... co przeczy odpowiedź z
książki.
18 paź 14:30
wredulus_pospolitus:
z drugiej strony, druga postać jest bez sensu
18 paź 14:30
Jerzy:
Nie cierpię niechlujstwa.
18 paź 14:33
teresa: oczywiscie jest to postac f(x) = 2+x2x5
myslalam ze jest to zapis oczywisty gdyz inna wersja bylaby zapisana f(x)= 2+x−3
przepraszam, nie za czesto korzystam z tego forum i nie widzialam znaku ulamku, poprawiam swoj
blad
18 paź 18:27
teresa: moje przeksztalcenia najpierw
f(−x)= 2+x2−x5
18 paź 18:28
teresa: potem
−f(−x)=−2−x2x5
18 paź 18:28
ICSP: | | 2 + (−x)2 | | 2 + x2 | | 2 + x2 | |
−f(−x) = − |
| = − |
| = |
| = f(x) |
| | (−x)5 | | −x5 | | x5 | |
Dziedzina jest symetryczna, więc funkcja jest nieparzysta.
18 paź 18:32
ICSP: f(−x) wyznaczone dobrze
Natomias w −f(−x) gubisz jeden minus (albo ten: − f(−x) albo ten z mianownika )
18 paź 18:34
Jerzy:
| | 2 + (−x)2 | | 2 + x2 | | 2 + x2 | |
f(−x) = |
| = |
| = − |
| |
| | (−x)5 | | −x 5 | | x5 | |
18 paź 18:37
Jerzy:
I teraz: − f(−x) = f(x)
18 paź 18:40
teresa: juz widze swoj glupi blad
przeciez stawiajac − przed f(x) ktore jest ulamkiem to stawiam jeden minus przed ulamkiem a ja
sb dopisywalam minus i do mianownika i do liczebnika przez co wychodzilo mi to samo bo przecie
minusy by sie skrociy
dziekuje za pomoc i przepraszam za zly zapis na poczatku
18 paź 18:42
Jerzy:
do licznika,a nie do liczebnika
18 paź 18:46