monotonicznosc
teresa: korzystajac z def uzasadnic monotonicznosc funkcji
h(x)=x4+x2+1 x∊(−∞,0]
zalozenie; x1−x2<0
f(x1)−f(x2)= x14x12−x24−x22
i mam problem jak to przeksztalcic zeby pokazac ze jest to funkcja malejaca
18 paź 13:49
ite:
f(x1)−f(x2)= x14+x12+1−x24−x22−1 = (x14−x24)+(x12−x22) =
= (x12+x22)(x12−x22)+(x12−x22) = (x12+x22+1)(x12−x22) =
= (x12+x22+1)(x1+x2)(x1−x2)
teraz przeanalizuj wartość wyrażeń w poszczególnych nawiasach w podanym przedziale
18 paź 15:17
teresa: 1 nawias dodatni ( bo kwadrat liczby plus kwadrat plus dodatnia liczba)
2 nawias ujemny bo suma dwoch ujemnych
3 nawias z zalozenia ujemny
dzieki niesamowicie za rozpisanie bo jakos nie mogllam na to wpasc
18 paź 18:18