Interpretacja geometryczna modułu liczb zespolonych
Student: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu liczb zespolonych obliczyć, dla jakich liczb
zespolonych z, |z| ≤ 1 wyrażenie |2−3i−z| przyjmuje wartość największą i najmniejszą.
Proszę o pomoc.... Rozumiem, że mam to zrobić z "okręgu", ale nie wychodzi mi. Jak prawidłowo
poradzić sobie z minusem przy z?
18 paź 13:37
luui:

f(z) = |z − ( 2−3i)| , |z| ≤ 1
fmin : IV ćwiartka (x>0 i y<0)
| | 2−3i | |
dla z1 = |
| rzut szukanego wektora o module = 1 w kierunku wektora [2, −3] |
| | √13 | |
fmax : II ćwiartka (x<0 i y>0)
18 paź 14:48