arcctg
ania: jak rozwiazac takie cos
arcctg(−√3)
bo jesli dobrze rozumiem to funkcja arcctg nie jest funkcja parzysta ani nie parzysta
18 paź 11:26
ABC:
z definicji zrób, jest to taki kąt z przedziału (0,π) dla którego ctg x=−√3
18 paź 11:39
ania: czyli mam to odczytac z wykresu funkcji arcctg ze jest to 5π/6?
bo np w przypadku arcsin mam tak ze
arcsin(−x)=−arcsinx
arctg(−x)=−arctgx
a co w przypadku arccos i arcctg
18 paź 12:30
ABC:
leniwcu nie chce ci się wzorów w sieci poszukać?

arcctg(−x)=π−arcctg(x)
18 paź 12:44
18 paź 12:48