Szukanie pierwiastku trójmianu przy pomocy liczb zespolonych
bartek2213: Witam, nie mogę znaleźć pierwiastka trójmianu kwadratowego o następującej postaci:
W(x) = 6z2 + (5i − 3)z − 1 − i
To co aktualnie zrobiłem:
Δ = (5i − 3)2 − 4 * 6 * (−1 − i) = −25 − 30i + 9 − 24(−1 − i) = −16 − 30i + 24 + 24i = 8 − 6i.
Nie wiem w jaki sposób spierwiastkować otrzymaną deltę. W odpowiedziach poodane jest,
że pierwiastek trójmianu to z1 = (1−i)/2 oraz z2 = −i/3
18 paź 09:34
a7: Δ=(3−2i)2
18 paź 09:57
a7: przepraszam Δ=(3−i)2
18 paź 09:57
a7: √Δ=3−i
| | −5i+3−3+i | | −4i | |
z1= |
| = |
| ={−i}{3} |
| | 12 | | 12 | |
lub
| | −5i+3+3−i | | −6i+6 | | 1−i | |
z2= |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
18 paź 10:03
bartek2213: Czy jest jakaś metoda na to zwinięcie do kwadratu czy po prostu metodą prób i błędów?
18 paź 17:42
a7: tak , trzeba zauważyć wzór skróconego mnożenia z i2=−1
8−6i=9−1+6i= 9−i2+2*3i=32+2*3i−i2=(3−i)2
18 paź 17:48
Mila:
Jeśli nie "widzisz" jaka może być możliwość, to tak:
8−6i+(x+iy)
2 , gdzie x,y∊R
x
2+2xyi−y
2=8−6i
(x
2−y
2)+2xyi=8−6i
x
2−y
2=8
2xy=−6 /:2
xy=−3
x
4−8x
2−9=0
Δ=100
| | 8−10 | | 8+10 | |
x2= |
| =−1 <0 lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
y=−1 lub y=1
(8−6i)=(3−i)
2
lub
8−6i=(−3+i)
2
18 paź 21:28
Mariusz:
Z postaci trygonometrycznej możesz policzyć piierwiastek kwadratowy bo
masz jeszcze wzór na cosinus i sinus połowy kąta
19 paź 00:06
bartek2213: Dziękuję wszystkim za pomoc
19 paź 12:46