Równanie różniczkowe
Szkolniak: Rozwiąż równanie jednorodne:
Prosiłbym o weryfikację czy rozwiązanie jest prawidłowe, ponieważ w odpowiedziach mam coś
innego, i nie wiem czy to ja gdzieś popełniam błąd czy błąd w odpowiedziach.
dy=y*tan(x)dx
ln|y|=−ln|cos(x)|+C
e
ln|y|=e
−ln|cos(x)|+C
|y|=e
−ln|cos(x)|*e
C
| | C | |
y=C*eln|(cos(x))−1| ⇒ y= |
| |
| | cos(x) | |
Dodam, że to dopiero moje początki z równaniami różniczkowymi, także wszelkie wskazówki co do
redakcji rozwiązania i zapisu będą na wagę złota.
17 paź 22:58
17 paź 23:37
Landryna: 1 semestr sutdniów?
17 paź 23:38
Szkolniak: @a7 czyli błąd w odpowiedziach, dziękuję!
@Landryna 4 technikum
18 paź 00:13
Patryk: Co to za technikum gdzie wprowadzają całki? Dla wybitnie uzdolnionych?
18 paź 13:50
ABC:
w technikum elektronicznym do obliczania obwodów RLC mogą wprowadzać
18 paź 14:28
Szkolniak: Patryk to nie z lekcji, sam jakoś z nudów się tym zainteresowałem w domu
ABC Obwody RLC miałem, ale działaliśmy bez całek − wydaje mi się że za dużo by było nauki
jeśli miałoby się tego uczyć w średniej szkole
18 paź 15:10
18 paź 20:37