Jak udowodnić?
Erastotenes: Witam, jak mogę udowodnić, że dana funkcja przyjmuje tylko 4 wartości całkowite dla x∊Z.
Mam hiperbole x2−y2=64 i po narysowaniu jej wykresu doszedłem do takiego wniosku.
Pozdrawiam
17 paź 22:06
17 paź 22:10
ICSP: To równanie a nie funkcja.
x2 − y2 przyjmuje nieskończenie wiele wartości całkowitych dla argumentów całkowitych.
17 paź 22:12
a7: przepraszam, 5 wartości całkowitych
x=±17 y=±15
x=±10 y=±6
x=±8 y=0
17 paź 22:14
a7: aaa, ok
17 paź 22:14
Erastotenes: tak, przepraszam podałem inna dana, dla analogicznego przykładu, czyli jak swoje rozwiązanie
popre wykresem
będzie one dobre?
17 paź 22:21
Mila:
(x−y)*(x+y)=64
64=1*64 =(−1)*(−64)
64=8*8=(−8)*(−8)
64=2*32=(−2)*(−32)
64=4*16=(−4)*(−16)
Ułóż kilka układów równań, znajdź rozwiązania.
17 paź 22:23
Erastotenes: dobra, już wpadłem na rozwiązanie dzieki
17 paź 22:25