PRZESTRZENIE WEKTOROWE
Madzia: Sprawdzic, czy zbior W jest podprzestrzenia przestrzeni (R3,+,R; ), gdzie:
a) W = {(x; y; z) ∊ R3: xz = 0}
Cześć, zaczęłam PRZESTRZENIE WEKTOROWE na algebrze, polcacie może jakieś strony/filmy gdzie
ktoś dobrze tlumaczy ten temat?
17 paź 21:42
ABC:
(0,0,1) należy do W , (1,0,0) należy do W , ale (0,0,1)+(1,0,0)=(1,0,1) nie należy do W ,
wniosek?
17 paź 22:02
17 paź 22:12
Landryna: @ABC Mógłby mi Pan powiedzieć dlaczego (0,0,1)+(1,0,0)=(1,0,1) nie należy do W?
17 paź 22:29
ABC:
bo 1*1≠0 , trzeźwy jesteś? , ja rozumiem sobota wieczór
17 paź 22:31
Landryna: A no tak w takim wypadku rozumiem, lecz na wykładzie było coś o wektorze zerowym
17 paź 22:42
Landryna: Jakby był Pan tak dobry i wytłumaczył mi dlaczego założył Pan właśnie, że wektor ma współrzędne
[0,0,1]
17 paź 22:43
ABC:
bo zrobiłem w swoim życiu sporo takich zadań i wiedziałem jak szukać kontrprzykładu

te wektory które wybrałem to standardowy sposób w tego typu zadaniach
17 paź 22:48
Landryna: A co w przypadku gdybym wybrała Np. {0,0,0} wtedy 0*0 daje 0?
17 paź 22:51
ABC:
ja widząc ten warunek xz=0 domyślałem się że to nie będzie podprzestrzeń i dobrałem odpowiednie
wektory,
akurat (0,0,0) się tu nie nadaje, z powodów takich że w liczbach rzeczywistych nie ma
dzielników zera
17 paź 22:57
Landryna: a jak mam interpretować takie warunki y≠0 lub np , x ≠ −y? Nie do końca czaje cały system
podprzestrzeni a z matematycznego bełkotu mojego wykładowcy tym bardziej miesza mi się w
głwoie
17 paź 23:05
ABC:
masz łeb i ch.. to kombinuj jak mówią w wojsku
gdyby mieć warunek y≠0 to bierzesz (1,2,0) i (1,−2,1) na przykład, i suma jest (2,0,1) , ma w
środku 0 , więc znów to nie jest podprzestrzeń
ale gdyby zmienić warunek na y=0 to będzie podprzestrzeń
17 paź 23:12
Landryna: No a jakby wsiąść (1,5,0) i (1,7,1) = (2,12,2) czyli już spełnia warunek, od czego to zależy i
jak formułuje się odpowiedz do czegoś takiego?
17 paź 23:37
Landryna: Czy ja mam porostu dawać takie pary liczb by spełniały warunek ktory jest wymagany taki jak xz
= 0?
17 paź 23:37
Maciess: http://www.math.uni.wroc.pl/~elsner/dydaktyka/alglin2-skrypt.pdf
Tu masz fajny skrypt. Dołozyłbym wykłady w formie nagran, ale raczej nie moge ich udostępnic

@ Landyrana
Podprzestrzen ma byc zamknieta na dodawanie. Tzn suma dowolnych (kazdych) dwoch wektorow z tego
zbioru ma dalej byc w tym zbiorze
Czyli zeby "popsuc bycie p. liniowa" wystarczy wskazac dwa wektorki, które są elementami
zbioru, a ich suma juz nie. Proste jak budowa cepa.
17 paź 23:57
Landryna: Dziękuje ślicznie za podręcznik @Maciess, ufff mam nadzieje, że z taką pomocą jakoś pójdą te
przestrzenie liniowe. A wykłady tylko dla mnie?
18 paź 00:04
Landryna: A mam jeszcze takie pytanie, jak zapisać odpowiedz do tego typu zadań zadania?
18 paź 18:03
Landryna: I czy te wzory zapisywać jako np. wektor x [0,0,1] ∊ W
18 paź 18:03
Landryna: BB
18 paź 18:46