system binarny
salamandra: Zamień zapis z dziesiętnego na binarny:
13.328125
| .328125
0 | .65625
1 | .3125
0 | .625
1 | .125
0.| .25
0 | .5
1 | .0
(1101.0101001)2
Robię gdzieś błąd? W odpowiedzi jest 1101.010101.
17 paź 19:33
ABC: Licząc na piechotę:
.328125 mniej niż 1/2 0
.328125 więcej niż 1/4 1
.328125−0.25=0.078125 mniej niż 1/8 0
więcej niż 1/16 1
0.078125−1/16 = 0.015625 mniej niż 1/32 0
0.015625 dokładnie równe 1/64 − 1 i koniec działania
czyli odpowiedź dobra
17 paź 20:22
Mariusz :
Ja jak chodziłem do policealnego studium informatycznego to się tym bawiłem
na Urządzeniach Techniki Komputerowej ale to było z 18 lat temu
17 paź 21:44
salamandra: hm, dziwne, bo robiąc moim sposobem zawsze mi wychodziło dobrze, oprócz tego przykładu
17 paź 22:03
ABC:
tam u ciebie nie podoba mi się 0 przy 0.25 , na czym ten twoj sposob polega?
17 paź 22:03
salamandra: Profesor na ćwiczeniach tak robił− mnożę rozwinięcie dziesiętne *2, w tym wypadku .328125 i
jeżeli przekroczę jedną całą, to piszę po lewej jedynkę, a po prawej dalsze rozwinięcie, w tym
wypadku nie przekraczam, bo zyskuję 0.65625, więc piszę po lewej 0. Następnie mnożę przez 2
otrzymane rozwinięcie .65625, przekracza w tym momencie jedną całą, więc po lewej piszę 1, a
po prawej otrzymane rozwinięcie. Powtarzam sekwencję, aż uzyskam .0 po prawej. Zczytuję
rozwinięcie dziesiętne od góry do dołu
17 paź 22:16
ABC:
aha to masz bład rachunkowy między 4 i 5 wierszem licząc od góry bo 0.625x2=1.25 więc masz
napisać 0.25
17 paź 22:24
salamandra: Faktycznie, dziękuję bardzo
17 paź 22:34
Mila:
0.328125*2= 0+0.65625
0.65625*2= 1+0.3125
0.3125*2= 0+0.625
0.625*2= 1+0.25
0.25*2 = 0+0.5
0.5*2= 1+0.0
0.328125=0.010101
17 paź 22:43