granica
Patryk: Witam,
Jak policzyć granicę takiej funkcji?:
| | arctg4x | | pi/2 | |
lim x−>0: |
| ? Generalnie chciałem podstawić i wyszło by [ |
| ] = ∞ ale to zły |
| | 3x | | 0 | |
wynik.
17 paź 19:18
luui:
| | 3tg(y) | |
Podstawmy: arctg(4x) = y , 3x = |
| |
| | 4 | |
| | arctg(4x) | | 4y | | 4ycos(y) | |
lim x→0 |
| = lim y→0 |
| = lim y→0 |
| = |
| | 3x | | 3tg(y) | | 3sin(y) | |
| | 1 | | 4cos(y) | | 4 | |
= lim y→0 |
| * lim y→0 |
| → 1 * |
| |
| | sin(y) / y | | 3 | | 3 | |
17 paź 20:07
6latek: Albo prosciej
Korzystamy z nieskonczenie malych funkcji rownowaznych
(α(x)− nieskonczenie male gdy x→0
arctgα(x)≈α(x)
18 paź 01:28
18 paź 14:11
ABC:
tam w twoim linku jest ARCUS COTANGENS, zdecyduj się z której funkcji liczysz granicę
18 paź 14:22
Patryk: arcot to nie to samo co arctg?
18 paź 14:24
ABC: nie to samo
jest arcus tangens i arcus cotangens
18 paź 14:26
Patryk: A dobra, faktycznie, nie to wybrałem. Dopiero zapoznaję się z tematem więc nie ogarnąłem które
to które

Dzięki
18 paź 14:31