Dowód granicy z definicji
yanaz: | | 2n + (−1)n | | 2 | |
Jak udowodnić, z definicji że granica z |
| = |
| |
| | 3n + 2 | | 3 | |
Nie mogę się pozbyć tego (−1)
n
Mam też problem z analogicznym zadaniem:
| | n+1 | |
granica z |
| = 1 |
| | √n2 + 1 | |
17 paź 19:18
yanaz: To chyba nie jest dowód z definicji
17 paź 19:35
Maciess: Tu aż sie prosi o tw. o 3 ciągach.
17 paź 21:16
yanaz: Z tego zadania zniknęły dwie odpowiedzi... Ktoś wie może dlaczego? Dziwne to... Da się usuwać?
17 paź 21:19
Maciess: Moze Eta lub Jakub. Nie wiem czy ktos więcej ma tutaj taką władze.
17 paź 21:23
yanaz: Dalej czekam na odpowiedź. Z tego co rozumiem nie wolno mi stosować tego twierdzenia w tym
ćwiczeniu.
17 paź 21:34
Mila:
Dla każdego ε>0 istnieje n
0 takie, że :
| | 2n+(−1)n | | 2 | |
| |
| − |
| |<ε dla n>n0 |
| | 3n+2 | | 3 | |
| | 6n+3*(−1)n−2*(3n+2) | |
| |
| |<ε⇔ |
| | 3*(3n+2) | |
|3*(−1)
n−4|<9n* ε+6 *ε⇔
4−3*(−1)
n<9n* ε+6 *ε⇔
1) 4−3*(−1)
n=1 dla n parzystych
lub
2) 4−3*(−1)
n=7 dla n nieparzystych
ad(1)
1−6ε<9n*ε
ad(2)
7−6ε<9n*ε
===========
4)
dla ε=0.1
możesz sprawdzić jak zachowują kolejne wartości :
| | 2n+(−1)n | | 2 | |
| |
| − |
| |<0.1 dla n>7 |
| | 3n+2 | | 3 | |
17 paź 21:35
Mila:
Posprawdzaj rachunki
17 paź 21:36