matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja matematyczna
Zdgb:
Stosując metodę indukcji matematycznej udowodnij nierówność:
n
n
n!<
dla n≥6
2
n
Dochodzę do (n−1)!*n*2*2
n
<(n+1)
n
i nie wiem co dalej z tym zrobić
17 paź 19:13
jc:
n
0
n
1
n
n
n
0
n
1
(n+1)
n
=
n
n
+
n
n−1
+ ... +
≥
n
n
+
n
n−1
= 2n
2
(n+1)
n+1
Stąd (n+1) ≤
.
2n
n
6
6
n=6.
=3
6
=9
3
=729 > 720=6!
2
6
Przejście od n do n+1. Mnożąc stronami nierówności:
n
n
n! <
2
n
(n+1)
n+1
(n+1) ≤
2n
n
dostajemy
(n+1)
n+1
(n+1)! <
2
n+1
17 paź 19:29