Funkcja homograficzna
Daniel: Dana jest funkcja homograficzna:
f(x) = 2 + a/x−3
gdzie a > 0 oraz x > 3. Na wykresie tej funkcji wybrano dowolny punkt P. Uzasadnij, że pole
prostokąta, którego przeciwległymi wierzchołkami są punkt P oraz punkt przecięcia się asymptot
funkcji ƒ(x), nie zależy od wyboru punktu P.
17 paź 17:40
a7:

a=1
A=(3,2) P=(x,y) B=(x,2) D=(3,y)
Pole
ABPD=1
2=1
|AB|=
√(x−3)2+02=x−3 |BP|=|AD|=
√(3−3)2+(y−2)2=y−2
| | 1 | | 2x−6+1 | | 2x−5 | |
y=2+ |
| = |
| = |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 2x−5 | |
POLEABPD=|AB|*|AD|=|AB|*|BP|=(x−3)*(y−2)=(x−3)*( |
| −2)=1 c.n.u. |
| | x−3 | |
17 paź 21:46
a7: w ogólności
y=2+{a}{x−3}
asymptota pozioma y=2 , asymptota pionowa x=3
A=(3,2) P=(x,y) B=(x,2) D=(3,y)
|AB|=jak w poprzednim poście=x−3 |BP|=|AD|=y−2
| | a | |
POLEABPD=|AB|*|AD|=|AB|*|BP|=(x−3)*(y−2)=(x−3)* |
| =a c.n.u. |
| | x−3 | |
17 paź 22:07
Eta:
| | a | |
|AB|= x−3 , x>3 |AC|= y−2 i y−2= |
| , a>0 |
| | x−3 | |
P=(x−3)(y−2)=
a −−pole nie jest zależne od wyboru punktu P
17 paź 22:27